Σχετικά με το Netpbm

Αυτή είναι η αρχική σελίδα του Netpbm.

Εδω υπαρχουν μεταφρασεις για Ισπανικά, Xίντι, Aραβικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τουρκικά, Ουκρανικά, Ινδονησιακά, Ρουμανικά, Λιθουανικά, Λευκορωσικά, Αλβανικά και Εσθονικά.

Netpbm είναι ένα σύνολο εργαλείων για το χειρισμό των γραφικών εικόνων, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των εικόνων ανάμεσα σε μια ποικιλία διαφορετικών μορφών. Υπάρχουν πάνω από 300 ξεχωριστά εργαλεία στο πακέτο, συμπεριλαμβανομένων μετατροπέων για περίπου 100 μορφές γραφικών. Τα παραδείγματα του είδους της επεξεργασίας εικόνας μιλάμε είναι: Συρρίκνωση μια εικόνα κατά 10%? Κοπή του κορυφαίου μισού από μια εικόνα. Κάνοντας μια κατοπτρική εικόνα. Δημιουργία μιας ακολουθίας εικόνων που ξεθωριάζουν από τη μία εικόνα στην άλλη.

Για λεπτομέρειες, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης.

Το πακέτο προορίζεται να είναι φορητό σε πολλές πλατφόρμες. Έχει, τουλάχιστον μία φορά, έχουν δοκιμαστεί στα διάφορα συστήματα που βασίζονται σε Unix, Windows, Mac OS X, VMS και Amiga OS. Είναι σε ένα σύστημα Linux.

Ο στόχος της Netpbm είναι να είναι μια μοναδική πηγή για όλες τις πρωτόγονες βοηθητικά προγράμματα γραφικών, ειδικά μετατροπείς, θα μπορούσε κανείς να χρειαστεί. Έτσι, αν γνωρίζετε κάποια ελεύθερα αναδιανομής του λογισμικού σε αυτό το πνεύμα το οποίο δεν είναι ακόμα στο πακέτο, θα πρέπει να επιστήσει την προσοχή του συντηρητή Netpbm γνωρίζουν ότι μπορούν να συμπεριληφθούν στην επόμενη έκδοση.

Το Netpbm δεν περιέχει διαδραστικά εργαλεία και δεν διαθέτει γραφική διεπαφή. Shell, αλλά τα περισσότερα προορίζονται επίσης να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά από ένα πρόγραμμα.

Παιρνωντας το Netpbm

Δες στο  Getting Netpbm.

Κατασκευή και εγκατάσταση
Οι οδηγίες για την κατασκευή και την εγκατάσταση του Netpbm βρίσκονται στο δέντρο πηγαίου κώδικα Netpbm στο αρχείο doc / INSTALL.

Yποστήριξη
Δεν υπάρχει λίστα αλληλογραφίας ή σύστημα παρακολούθησης για αναφορές σφαλμάτων και αιτήματα για βοήθεια. Απλά στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον συντηρητή, Bryan Henderson, στο [email protected]. Ο Bryan αποκρίνεται αρκετά γρήγορα και αξιόπιστα.

Ελέγξτε πρώτα το ιστορικό αλλαγών για την απελευθέρωσή σας για να δείτε αν το σφάλμα έχει ήδη διορθωθεί. Η επιλογή –version στα περισσότερα προγράμματα Netpbm σας ενημερώνει για την έκδοση που χρησιμοποιείτε.

Δεν υπάρχει σύστημα εντοπισμού σφαλμάτων, επειδή δεν υπάρχουν αρκετές αναφορές σφαλμάτων για να το κάνουν αξίζει τον κόπο. Αναφορά σφάλματος αμέσως.

Σημειώστε ότι γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα όπως αναφέρεται στο ιστορικό αλλαγών. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αναφέρεται ότι αποτελεί πρόβλημα.

Aνάπτυξη
Το Netpbm διατηρείται και διανέμεται μέσω ενός έργου Sourceforge.

Προϋποθέσεις
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κατασκευή, την εγκατάσταση ή την εγκατάσταση των προϋποθέσεων, ο διαχειριστής Netpbm θέλει να το γνωρίζει. Από τη στιγμή που τα χρησιμοποιεί ο ίδιος, μπορεί να σας βοηθήσει. Και αν δεν μπορείτε να το διορθώσετε, μπορεί να είναι ένα πρόβλημα με το Netpbm.

Για να δημιουργήσετε και να εγκαταστήσετε το Netpbm, χρειάζεστε το GNU Make και Perl interpreter. Μπορείτε να αποκτήσετε το GNU Make από το GNU Project και το Perl από το CPAN. Perl και να κάνουμε άλλους με το χέρι. Δεν υπάρχει πρακτικό υποκατάστατο του GNU Make.

Netpbm Το Netpbm είναι ένα πακέτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αρχείων Netpbm. Netpbm και αν δεν διαθέτετε τη βιβλιοθήκη, η κατασκευή Netpbm θα παρακάμψει αυτόματα τα τμήματα αυτά. Ανατρέξτε στη Λίστα Προϋποθέσεων.

Το pstopnm (ο μετατροπέας εικόνων PostScript σε PNM) απαιτεί το Ghostscript (εγκατεστημένο με το όνομα gs στη διαδρομή αναζήτησης εντολών σας). Και απαιτεί ειδικότερα να κατασκευαστεί το Ghostscript με τους σχετικούς οδηγούς συσκευών PNM.

Πολύς ο οποιοσδήποτε μεταγλωττιστής C λειτουργεί εκτός του Gcc 2.96.

Το Netpbm απαιτεί περίπου 6 MiB χώρου στο δίσκο, χωρίς τεκμηρίωση. Η τεκμηρίωση είναι 2 MiB, αλλά δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε απαραίτητα. μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο δημόσιο αντίγραφο.

Νομική Ευχρηστία
Το Netpbm αποτελείται από πολλά από τα πιο σημαντικά μέρη του κειμένου. Όλοι τους έχουν λάβει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν και να λαμβάνουν τον κωδικό τους. Όλες αυτές οι δημόσιες άδειες είναι άδειες ανοικτού κώδικα όπως ορίζονται από τον SourceForge (SourceForge).

Μπορείτε να βρείτε μια προσφορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι άδειες GPL, BSD, MIT και BSD είναι μεταξύ αυτών που προσφέρονται. Ο Steve McIntyre έκανε μια έρευνα του πηγαίου κώδικα το 2001 για τον καθορισμό του τι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο Debian και συνοψίζεται ό, τι βρήκε στο copyright_summary αρχεία του πηγαίου κώδικα.

Με το netpbm με λογισμικό ανοιχτού κώδικα, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ποιος έγραψε τον κώδικα. Θα μπορούσε να είναι ένα αντίγραφο των δικαιωμάτων ιδιοκτητών πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο κίνδυνος Αυτή δεν πρέπει να είναι μικρές Επειδή εισφορές είναι αρκετά πολύτιμο για να Netpbm Ότι μια τέτοια κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων θα ενοχλεί την επιβολή των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο συντηρητής Netpbm δεν έχει λάβει καμία εγγύηση ότι ο κώδικας είναι άδεια και δεν διαθέτει τέτοιες εγγυήσεις σε κανέναν άλλο.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας που ασκείται από τον κωδικό Netpbm, η οποία θα κάνει ένα χρήστη του κώδικα ευθύνεται για τα δικαιώματα στον κάτοχο διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Ο διαχειριστής Netpbm δεν έχει άδεια χρήσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το Netpbm βρίσκεται στο αρχείο patent_summary στο δέντρο πηγής.

Χρησιμοποιώντας Netpbm σε μια ιστοσελίδα
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το Netpbm για να εκτελούν λειτουργίες ιστότοπου. Έχουν δέσμες ενεργειών CGI που επικαλούνται προγράμματα Netpbm για την επεξεργασία εικόνων για προβολή σε μια ιστοσελίδα. Η Gallery και τα 4Images είναι δύο πακέτα λογισμικού που βασίζονται στο Netpbm για χειρισμό γραφικών.

Η εγκατάσταση του Netpbm απαιτεί διαφορετικούς ιστότοπους και άλλο λογισμικό. Πρέπει να είστε σε θέση να συντάξετε τον κώδικα C για τον διακομιστή ιστού. Η διάγνωση των αναπόφευκτων προβλημάτων συνήθως απαιτεί πρόσβαση στον κελί στο διακομιστή ιστού.

Το Netpbm είναι βασικό λογισμικό γραφικών που θα έπρεπε να παρέχεται από οποιαδήποτε υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων. Αν δεν είστε ήδη στον διακομιστή ιστού σας, θα πρέπει να ζητήσετε από τον διαχειριστή του συστήματος να το προσθέσει.

Δημοτικότητα
Η δημοτικότητα του Netpbm είναι πιο ιστορική. Κέλυφος και προγράμματα γραφής. Οι χρήστες ήταν αδύναμοι και σπάνιοι. Σήμερα, μερικά από τα 300+ προγράμματα του Netpbm είναι αρκετά δημοφιλή, αλλά τα περισσότερα από αυτά προέρχονται κυρίως από παλαιότερα προγράμματα και ακόμη και παλαιότερους προγραμματιστές. Ένα πρόσωπο είναι πιο πιθανό να περικόψει μια εικόνα σήμερα χρησιμοποιώντας το Adobe Photoshop ή Gimp από το pnmcrop του Netpb ή να μετατρέψει από GIF σε PNG με ImageMagick.

Το κύριο χαρακτηριστικό του Netpbm όταν ήταν καινούργιο στην ικανότητά του να μετατρέπει τις μορφές γραφικών. Όλοι εκτός από οκτώ από τις 100 μορφές Netpbm γνωρίζουν μόνο σε μουσεία σήμερα.

Κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι το Netpbm είναι παρωχημένο. Το Netpbm δεν είναι ίσο, μεταξύ των μηχανικών του αρθρωτού σχεδιασμού, της επαναχρησιμοποίησης κώδικα και των δομικών στοιχείων από τα δομικά στοιχεία. Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν σε μεγάλους αριθμούς και υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά, κάθε τρεις μήνες.

Τον Ιούνιο του 2012, ο κατασκευαστής και ο χρήστης του Netpbm, Akira F Urushibata, μελέτησαν το λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Linux και διαπίστωσαν ότι 114 προγράμματα Netpbm χρησιμοποιούσαν σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον ένα πακέτο Fedora. Αυτό περιλάμβανε μετατροπείς για 34 μορφές γραφικών.

Τα προγράμματα Netpbm στο Fedora ήταν, από τα πιο δημοφιλή:

 • pnmtopng / pngtopnm (Μετατροπή σε / από PNG)
 • pnmtops (μετατρέπει σε Postscript)
 • ppmtogif / giftopnm (Μετατροπή από / προς GIF)
 • pnmquant (Quantizes χρώματα)
 • pamscale (Ζυγίζει εικόνες – επεκτείνει και συρρικνώνει τις εικόνες)
 • tifftopnm / pnmtotiff (Μετατροπή σε / από TIFF)
 • jpegtopnm (Μετατροπή σε JFIF)
 • ppmtopgm (Μετατρέπει το χρώμα σε κλίμακα του γκρι)
 • pamcut (Εικόνες καλλιεργειών)
 • bmptopnm / ppmtobmp (Μετατροπή σε / από BMP).

Οι δέκα πιο δημοφιλείς μετατροπείς που δεν μετράνε ήταν:

 1. pnmquant (Quantizes χρώματα)
 2. pamscale (Ζυγίζει εικόνες – επεκτείνει και συρρικνώνει τις εικόνες)
 3. pamcut (Εικόνες καλλιεργειών)
 4. pamfile (Αναφορές διαστάσεων μιας εικόνας)
 5. pnmcrop (Αφαιρεί τα σύνορα από τις εικόνες)
 6. pamflip (Αναστροφή εικόνων γύρω από διάφορους τρόπους)
 7. pnminvert (Ανταλλαγές μαύρο για άσπρο)
 8. pnmrotate (Περιστροφή εικόνων)
 9. ppmdist (Ενισχύει την αντίθεση)
 10. ppmnorm (Ενισχύει την αντίθεση)

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πραγματικές εξαρτήσεις πακέτων δείχνουν λιγότερη χρήση του Netpbm από αυτούς που υποδείχθηκαν. Αυτή η μελέτη έγινε με την αναζήτηση των προγραμμάτων Netpbm στα αρχεία πακέτων.

Οι μετρήσεις λήψεων δεν είναι δυνατές επειδή η Netpbm διανέμεται κυρίως μέσω του Checkout Subversion.

Ιστορία
Το ιστορικό της Netpbm εκτείνεται μέχρι το 1988. Εν συντομία: το Netpbm αντικαθιστά το ευρέως διαδεδομένο πακέτο Pbmplus (που κυκλοφόρησε για τελευταία φορά στις 10 Δεκεμβρίου 1991). Έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις και προσθήκες. Μετά την τελευταία κυκλοφορία του Pbmplus, άρχισαν να κυκλοφορούν πολλά πρόσθετα φίλτρα στο δίκτυο, κάτι που ήταν τότε μια αρκετά νέα κατάσταση. Στο πακέτο, εξ ου και το όνομα “Netpbm”. Αυτό το έργο εκτελέστηκε από προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο.

Για λεπτομερές ιστορικό αλλαγών κώδικα, ανατρέξτε στο change.html. Από εδώ, μπορείτε να πείτε αν έχουν διορθωθεί ορισμένα σφάλματα από την κυκλοφορία στην οποία το βλέπετε και ποια νέα χαρακτηριστικά βρίσκονται σε νεότερες εκδόσεις από ό, τι έχετε.

Source : http://netpbm.sourceforge.net/